FORESTILLINGER

Ordet på Aarhus Teater

3.082 views

Ordet af digterpræsten Kaj Munk står som hans i særklasse bedste og mest intense skuespil. Han skrev det i 1925 på bare otte dage i en afsindig rus og ønskede, det skulle ramme publikum som et chok i sjælen. Ordet er stærke sager.

Den grundtvigianske storbonde Mikkel Borgen nægter sin søn Anders at gifte sig med den kvinde, han elsker, for hun er ud af indremissionsk slægt. Mikkels svigerdatter, Inger, med det store hjerte og den rene barnetro, prøver at overbevise patriarken om, at kærligheden må overvinde strid og uenighed. Det lykkes hende ikke, og ulykken vokser, for snart dør Inger i barselssengen. Da kaster Mikkels sindssyge søn, Johannes, sig på knæ ved Ingers kiste og anråber Herren i bøn. Fra troens skælvende dyb kalder han på et mirakel.

Stykket er med i Kulturministeriets ”Kanon for Scenekunst”, blandt andet fordi det ”er skrevet med en vildskab, der får en til at sluge det scene for scene.” Ordet er en radikal lovprisning af tro, bøn og Guds under og dog med rum for tvivlen og vanviddet.

Nu lader vi Munks mirakel genopstå i en ny tid og i hænderne på den unge, skarpe instruktør Anja Behrens. Hun imponerede sidste år med Michel Houellebecqs Underkastelse på Betty Nansen Teatret. I David Gehrts scenografi kan du opleve Henrik Birch som Mikkel Borgen, stærkt flankeret af sine sønner, Aarhus Teaters Mathias Flint, Kjartan Hansen og Frederik Mansø. I rollen som det indremissionske modstykke, Peter Skrædder, ses Morten Suurballe.

AF KAJ MUNK

ISCENESÆTTELSE ANJA BEHRENS

SCENOGRAFI OG KOSTUMEDESIGN DAVID GEHRT

LYSDESIGN SÚNI JOENSEN

LYDDESIGN KIM ENGELBREDT

MEDVIRKENDE: HENRIK BIRCH, MATHIAS FLINT, KJARTAN HANSEN, FREDERIK MANSØ, MORTEN SUURBALLE, ANNE PLAUBORG, KIM VEISGAARD, CHRISTIAN HETLAND, KAJA KAMUK, LUISE SKOV M.FL.